Tunis 2020 / Gammarth

TUNIS I OKOLINA

Prestonicu Tunisa, grad Tunis, karakteriše dinamičan spoj tradicije i modernog, mediteranskog ali i evropskog šarma. Grad ima tri važne celine: medinu koja je staro arapsko i tursko jezgro grada, francuski deo nastao krajem XIX i u prvoj polovini XX veka i najnoviji, moderan deo koji se prstenasto širi ka severu i uz obale jezera Tunis. Kroz grad kao reka teče najpoznatija ulica, Avenija Burgiba. Ono što grad posebno izdvaja na mapi sveta jesu arheološki lokalitet Kartagina i Bardo, nacionalni muzej sa najvećom kolekcijom antičkih rimskih mozaika na svetu.

Gamart (Gammarth)

Gamart je letovalište na obali Sredozemnog mora koje se nalazi na oko 15 kilometara severno od Tunisa, pored gradića La Marsa. Prvobitno je bio malo ribarsko selo, ali se od druge polovine XX veka razvija u elitno predgrađe sa raskošnim vilama i rezidencijama, kao i brojnim vrhunskim hotelima, restoranima, prodavnicama, galerijama. U njegovoj blizini nalaze se ruševine drevne Kartagine i mondenski Sidi Bu Said. Miran i idealan za odmor preko dana, čest izbor bogatih za večernje izlaske i noćne provode.

Sidi Bu Said (Sidi Bou Said)

Nekada slikovito ribarsko seoce, danas mondensko predgrađe Tunisa, dobilo je ime po Sidi Bou Said Khalaf El-Beji, koji se povukao u ovaj kraj u nameri da se posveti sui meditaciji (muslimanski misticizam). Posle njegove smrti u selu je izgrađena džamija koja je postala mesto hodočašća. Duž popločanih ulica nižu se bele kuće plavih vrata i prozora, ukrašenih kovanim gvožđem, a u dvorištima rastu čempresi, lovori, bugenvilije. Sa nekoliko vidikovaca pružaju se divni pogledi na zaliv Tunis. Brojne su prodavnice suvenira, rukotvorina, srebrnog nakita, galerije slika i akvarela. Sidi Bu Said predstavlja tunižanski St. Trope, nezaobilaznu turističku atrakciju, sa čuvenom vilom barona Rudolfa d’Erlangera i malim, luksuznim hotelima.