Grčka Avionom / Samos - hoteli

Samos je ostrvo u egejskom moru, čiji istočni deo obale deli svega par kilometara od kopna Turske. Na Samosu u šali vole da kažu da ujutru, zahvaljujući besprekornoj tišini koja ovde vlada, mogu da čuju petlove iz Male Azije. Blizina turske obale je velika prednost, jer tokom letovanja imate mogućnost da vidite Efes, antički grčki grad koji su osnovale Amazonke. Obuhvata površinu od 468 km2 i pruža se u dužini od 43 km u pravcu istok-zapad i 19 km u pravcu sever-jug. Samos je brdovito ostrvo, čiji najviši planinski vrh Vigla doseže do 1.433 m n/v, a bogato je i vodotokovima. Prefektura Samos obuhvata ostrvo Samos, Ikariju i malu grupu ostrva Furni na kojima živi ukupno oko 33.800 stanovnika.

Samos je veoma dobro infrastrukturno opremljeno, a povoljni prirodni uslovi omogućavaju uspešan razvoj poljoprivrede, pa tako centralni deo ostrva prekrivaju šume, vinogradi i maslinjaci. Glavni proizvodi su: vino, maslinovo ulje, med, agrumi, smokve i badem. Opojnim muskatnim vinom sa Samosa su trgovali Atinjani i Rimljani, pa je stizalo i do Španije. Danas, Francuzi uvoze 60% proizvodnje i koriste ga za šampanjac. Sada se vino, koje proizvodi 3.000 vinara, može kupiti svuda u svetu i popiti za pričešće u svim grčkim crkvama. Samos je poznat i po zanatskim radovima, koji su prava umetnička dela veštih grnčara i tkalja,  izrađenih od crvene keramike i kozije vune. 
Klima na ostrvu Samos je sredozemna, karakterišu je visoke temperature koje su podnošljive zahvaljujući severo-istočnom vetru koji će Vaše letovanje učiniti još prijatnijim.

Samos turiste osvaja čistim morem i mirnim uvalama, lepim zalivima u čijem zaleđu je prijatna hladovina borovine. 

Plaža Kokari je prostrana plaža, u blizini istoimenog mesta, pokrivena belim kamenčićima, koji se susreću sa tirkizno plavim morim, ispresecana peščanim delovima. Pogodna je za celodnevni boravak, budući da se na njoj mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Ima i barova gde se posetioci mogu okrepiti i osvežiti pićem, a kraj plaže postoji i veliki broj taverni gde mogu uživati u nekom od mnogobrojnih lokalnih specijaliteta. Od glavnog grada na ostrvu udaljena je oko 10km.

Plaža Camadu, od Vatija, glavnog mesta na ostrvu udaljena je oko 13km, a karakteristična je po tome što je jedan njen deo namenjen nudistima. Okružena je raskošnim zelenilom, a voda joj je kristalno i besprekorno čista. Okružuju je taverne u kojima se nudi fantastična hrana, kao i mnogi kafići čiji kokteli, sladoledi i poslastice prosto mame.

Plaža Lemonakija je od Vatija takođe udaljena 13km, ka severozapadu. Na određenim mestima i na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, a gostima su takođe na raspolaganju i kafići, kao i štandovi sa brzom hranom, gde se u svakom trenutku mogu odmoriti od intenzivnog morskog plavetnila, belog peska i sunca. Nalazi se u blizini mesta Kokari.

Mikali je mala šljunkovita plaža koja se prostire u dužini od 3km i odlično je zaštićena od jakog vetra. Voda na ovoj plaži nije duboka, što je čini idealnom za decu. Spada u jednu od najbolje organizovanih plaža na ostrvu, vrlo je pristupačna, a njeni posetioci mogu se oprobati u nekom od raznovrsnih sportova na vodi koji se nalaze u ponudi. Postoje i delovi plaže koji će više odgovarati osobama željnim mira, tišine i zelenila koje je okružuje.