Grčka - Apartmani / Kalitea

Kalitea je malo, moderno i lepo mesto. Udaljena je 90km od Soluna i 50km od Poligirosa, administrativnog centra Kasandre. Kalitea ima oko 500 stanovnika tokom zime, a njeno ime u prevodu znači dobar pogled.

Do Kalitee se stiže relativno lako, jer je vožnja uglavnom auto-putem, a uz to ima i odličnu signalizaciju. Budući da se kroz celu Srbiju, sve do Preševa vozite auto-putem, a kroz Makedoniju vozite manje od dva sata, relativno brzo se stiže do Republike Grčke. Prolazi se kroz industrijsku zonu Soluna, prate se znakovi za Halkidiki, Kasandru. Prolazi se isključenje za Nea Mudaniju, a put vodi do Nea Potidee, gde se prelazi na Kasandru, odakle ima još 20-ak kilometara do samog centra Kalitee.

Kalitea je vrlo atraktivan gradić na Halkidikuju, na istočnoj strani poluostvra Kasandra.

Istorija kaže da je ova regija dobila ime po Kasandrosu, kralju Makedonije još u drevnim vremenima. Čitavo poluostrvo ima veoma bogato nasleđe, koje datira još iz starogrčkog i vizantijskog perioda. Dužina poluostrva Kasandra iznosi nešto preko 50 kilometara, dok je široko samo 10-ak kilometara. Najviši delovi poluostrva imaju visinu oko 400m, a središnji deo je bogat plantažama maslina i vinogradima. Kalitea kao jedno od lepših letovališta na ovom poluostrvu, svake godine privlači hiljade turista. Okružena je šumom i zelenilom, a posebno se ističe prelepo, tirkizno more i plaža sa sitnim peskom i dugačkim plićakom, pogodna za porodice sa malom decom. Ima takođe i dovoljan broj prodavnica prehrambene robe, poslastičarnice, taverne, restorane brze hrane, ali i suvenirnice i butike, smeštene uglavnom u pešačkoj zoni.

Na ovim prostorima je otkriven drevni hram, posvećen Dionisu i Nimfi (8 vek pre n.e.), kao i Veliki hram posvećen Amon Zevsu (5 vek pre n.e.), koji pripadaju klasičnoj grčkoj i helenističkoj epohi.

U 4. veku pre nove ere, u doba trijumfa hrišćanstva, paganski hramovi i sveto mesto Amona Zevsa su bili uništeni, a kasnije na njihovom mestu su sagrađene hrišćanske bazilike. Kaliteu su izgradile grčke izbeglice koje su se doselile sa prostora Male Azije 1922. godine.

U mestu se nalazi crkva Svetog Pantelejmona, a tradicionalni praznik svetog Pantelejmona se održava svakog 27. jula.

Kalitea je smeštena na uzvišenju uz magistralu, tako da se do plaže silazi nizbrdo. Kao i sama Kalitea plaža je poznata po brojnim kafićima i barovima, pa je samim tim privlačna i za mlađu populaciju i zbog toga poznata kao mesto sa najboljim provodom na Kasandri. Jedan mali deo plaže je mestimično stenovit i više odgovara mlađim ljudima i onima koji ne vole gužvu, a veće deo plaže je sa belim peskom i tirkiznom bojom mora i kao takva, savršen je izbor za porodice sa decom. Na njoj se organizuju raznovrsni sportovi na vodi.

Kalitea apartmani su vema traženi među našim turistima, zbog čega ove godine proširujemo ponudu i pružamo mogućnost da uživate i prepustite se lepotama atraktivnog građića Kalitea i Halkidiki poluostrva. U našoj ponudi je potpuno nova vila Ava Luxury Kalitea koja se nalazi u samom centru grada, sa prijatnim dvorištem i letnjikovcem za večerno opuštanje.

Ako je Vaš izbor za leto 2023 Kalitea, predlažemo nekoliko izleta koji će Vaše letovanje učiniti nezaboravnim!

Avanturističko krstarenje zalivom Torones, koga čine poluostrva Kasandra i Sitonija. Uživajte u nezaboravnim prizorima skrivenih uvala i nestvarno lepih plaža.

Sveta Gora - krenite brodom u razgledanje manastira koji se nalaze u podnožju planine Atos. Obiđite Uranopolis, mali ribarski gradić na severu Atosa, koje predstavlja poslednju turističku lokaciju i granicu prema Svetoj Gori. Slobodno vreme iskoristite za razgledanje, kupanje i kupovinu suvenira, sa raznim verskim motivima i ručnim radovima monaha sa Svete Gore.

Meteori - posetite oblast centralne Grčke i grad Kalambaku u podnožju Meteora, prirodnih stubova na čijim vrhovima lebdi najvrednija skupina pravoslavnih manastira u Grčkoj posle Svete Gore. Ovo je jedan od prizora koji sve posetioce apsolutno ostavlja bez daha.

Solun - posetite glavni grad severne Grčke i kulturne znamenitosti koje se ne propuštaju: srpsko vojničko groblje Zejtinlik, Belu Kulu, a tu je i tradicionalna pijaca, gde će vas u toku šetnje i obilaska sve vreme pratiti miris svežeg maslinovog ulja. Šopingujte u ogromnom tržnmm centru Cosmos.

Waterland – ovo je mesto koje će vam zasigurno obezbediti lud provod sa porodicom ili prijateljima.

Grčko veče - prilika da se opustite u večeri u duhu tradicionalne Grčke muzike, uz buzuki i igranje sirtakija, uz grčko vino i nacionalne specijalitete. Gledajte ili se usudite i da učestvujete u igri u vatrenom krugu, posmatrajte kako lete karanfili i tanjiri. Jednostavno, uživajte, zabavite se i dozvolite da Vas Grčka, Kalitea i njene lepote u potpunosti osvoje!

Uz vaš Oktopod Kalitea vas spremno čeka!