Grčka - Apartmani / Leptokaria

Leptokarija je letovalište popularno za srpske turiste na najlepšem delu obale u podnožju planine Olimp. Olimpska regija obuhvata i poznata letovališta kao što su Nei Pori, Paralija i Olimpic Beach. Leptokarija se nalazi u oblasti Pieria i udaljena je od Soluna 85km, a od Katerinija, koji je administrativni centar oblasti, samo 28km. Nalazi se uz novi auto-put za grčku prestonicu Atinu, samo 30 km južno od Paralije, i pruža turistima svih generacija idealne uslove za ugodan i miran letnji odmor. S obzirom na svoju poziciju, dani tokom leta su topli, ali uveče bude veoma prijatno, jer pirka vetar i dolazi svež vazduh sa Olimpa, čime Leptokarija dobija epitet vazdušne banje. U prevodu sa grčkog Leptokarija označava selo divljeg lešnika.

Kroz Leptokariju prolazi pruga koja spaja Atinu i Solun i ona je neformalno podeljena na gornji (stariji) i donji (noviji) deo. U starijem delu preovladavaju porodice koje žive u samom mestu i tu se nalazi škole, ambulanta, vrtić i policijska stanica. Donji deo je pre svga ispunjen apartmanima i hotelima blizu obale mora, ali i kafićima, tavernama i mnogobrojnim suvenirnicama.

Do Leptokarije se stiže relativno lako, jer je vožnja uglavnom auto-putem, a uz to ima i odličnu signalizaciju. Po ulasku u Grčku, vožnja se nastavlja do Soluna i poznatog Ring road-a. Nakon toga samo treba pratiti znak za Katerini i Atinu i 80-ak kilometara od Soluna dolazi se do skretanja za Leptokariju.

Leptokarija je mesto sa svakodnevnim dešavanjima u toku leta, zanimljivim aktivnostima za decu i odrasle. Ukoliko Vas privlači mirno letovanje, bez previše buke i vreve, Leptokarija je odličan izbor. Ljubazni domaćini koji uglavnom govore srpski jezik će Vam, u upoznavanju ovog mesta u tome pomoći. Važno je naglasiti da u Leptokariji kao i u celoj Olimpskoj regiji je voda sa česme za piće, tako da turisti ne moraju da podnose trošak za kupovinu flaširane vode u prodavnicama. Ukoliko su Vam potrebne namirnice sa pijace, utorak je pijačni dan u ovom mestu kada možete posetiti ovo veoma zanimljivo mesto i okrepiti se svežim voćem i povrćem, mlečnim proizvodima, mesom, ali i popularnim grčkim alkoholnim pićima - pre svega Cipura (grčka rakija), Metaxa i Ouzo.  Pešačka zona u glavnnim ulicama Leptokarije obiluju pratećim sadržajima i epicentar su zabave posle dnevnog kupanja u moru. Večernja šetnja pored plaže je svakako nešto što preporučujemo našim turistima uz posetu suvenirnicama.

Leptokarija je, godinama unazad, veoma popularna destinacija kod nas, jer se, pored atraktivnog sadržaja za odrasle i decu, u njoj nalaze i najjeftiniji apartmani. Linda apartmani Leptokarija je vila koju srdačno preporučujemo ove godine porodicama sa decom, jer se nalazi u mirnom delu letovališta sa prostranim dvorištem i bazenom.

Stara Leptokarija (Palia Leptokaria) je prvobitno bila selo sagrađeno amfiteatralno ispod Olimpa, na 5 km od obale mora. U predelima stare Leptokarije danas se mogu pronaći ostaci crkve sv. Nikole iz 17. veka i vizantijske crkve sv. Trojice. Nedaleko od Leptokarije se nalazi antički grad Muza i pećina gde se po mitologiji rodio Orfej, čuveni trački pesnik i svirač iz grčke mitologije. Takođe, od istorijskih znamenitosti u Leptokariji se nalazi geološko-istorijski muzej Olimpa, središte grčkog božanstva. U blizini ovog mesta se nalazi i Zevsova kada, dok se u samom letovalištu nalazi i lokalna crkva koja nije velika, ali je  svakako vredna posete.

Leptokarija plaža

Iako relativno malo mesto, Leptokarija poseduje lepu peščano-šljunkovitu plažu dugačku više od 5 km. Plaža zbog svoje širine nikada nije prenatrpana. Voda u moru je čista i ugodna za kupanje i toj činjenici ide u prilog što se povremeno u moru Leptokarije pojave delfini. Na samoj plaži osim kupanja i sunčanja, moguće su i druge zanimljive aktivnosti za vreme Vašeg odmora: turnir u beach volley-u, vodeni sportovi, ali i nekoliko beach-barova sa muzikom uživo ili Dj-om. Ukoliko preferirate sitan pesak, obavezno krenite ka severu 3 kilometara od centra mesta i uživajte u Melyos beachu, kao i plaži Skotina, koja se nalazi na svega 5 kilometara od Leptkoarije, prema Nei Poriju.

S obzirom da se u samom mestu nalazi pruga, odnosno železnička stanica, svi turisti koji posete Leptokariju mogu veoma lako i pristupačno da posete drugi grad po veličini u Grčkoj - Solun. Ovaj milionski grad je veoma zanimljiv našim ljudima zbog svoje istorije koja se ogleda u srpkom vojničkom groblju Zejtinlik, crkvi sv.Dimitrija ali i drugih atrakcija kao što je solunska kula. U Solunu kao i u celoj severnoj Grčkoj, naši turisti uživaju poseban tretman kod grčkih domaćina. Vozom je, takođe, lako doći i do Larise. Ovaj grad je prestonice regije Tesalija i 4. po veličini u čitavoj Grčkoj i nalazi se na 60 kilometara od Leptokarije. Obiluje zelenilom, a najposećeniji je park Alkazar. Volos je takođe mesto koji vredi posetiti. Ovaj lučki grad se nalazi  na 120 kilometara od Leptokarije i iz njega kreću trajekti za ostrva grupe Sporades (Skijatos, Alonisos, Skiros i Skopelos). Za one sa boljom kondicijom i avanturističkog duha, postoji opcija izleta do vrha planine Olimp - visina 2917 metara.

Kod preporuka za izlet, ne smemo preskočiti Meteore koji su udaljeni 130 kilometara od Leptokarije. To je skup grčkih pravoslavnih manastira i u bukvalnom prevodu sa grčkog znači "lebdeće kamenje". Posle Svete Gore ovo je svakako oblast koja ima najveći religijski značaj u Grčkoj. Meteori se nalaze na spisku kulturne baštine Unesco. Ukupno postoji 6 manastira, od čega su  četiri muška i dva ženska.