Grčka - Apartmani / Platamon

Platamon je letovalište koje se nalazi u oblasti Pieria, u podnožju najviše i po mnogim najlepše grčke planine Olimp,  popularnoj Olimpskoj regiji. U ovoj oblasti su i poznata mesta za odmor naših turista: Paralia, Leptokarija i Nei Pori. Platamon  je udaljen od Soluna oko 90 km i svega 2 kilometara od Nei Porija  i 40 kilometara od Katerinija, koji je adminsitraticvni centar ove regije. Samo mesto nalazi se blizu novog auto-puta za grčku prestonicu Atinu i pruža turistima svih generacija idealne uslove za ugodan i miran letnji odmor. S obzirom na svoju poziciju, dani tokom leta su topli ali uveče bude veoma prijatno zbog vetra i svežeg vazduha koji dolazi sa Olimpa i time Platamon postaje mesto idealno za odmor turista željnih svežeg vazduha i netaknute prirode.

Ovo živopisno mesto na severu Grčke se nalazi se između Leptokarije i Nei Porija i poznato je po lepoj plaži.  Iako važi  za malo mesto, Platamon 2023 poseduje puno sadržaja i slobodno ga možemo svrstati u kategoriju turističkog mesta. Šetalište koje se nalazi tik uz obalu mora je epicentar dešavanja. Tu se nalaze mnoge taverne, kafići, suvenirnice, ali i smeštajni kapaciteti u vidu apartmana i hotela.

S obzirom na prirodna bogatstva i mogućnosti za miran odmor, Platamon se smatra porodičnim letovalištem. To je mesto sa svakodnevnim dešavanjima u toku leta, sa propratnim aktivnostima za decu i odrasle. Ukoliko ste zainteresovani da svoj godišnji odmor tokom leta provedete u tihom mestu, bez previše buke i vreve, sa lepim i čistom morem, Platamonas je odličan izbor za Vas. Ljubazni grčki domaćini u ovom mestu, kao i u celoj severnoj Grčkoj uglavnom govore srpski jezik, pa će Vam i zbog te činjenice boravak biti lakši i prijatniji. Važno je naglasiti da u Platamonasu kao i u celoj Olimpskoj regiji je voda sa česme za piće, tako da turisti ne moraju da podnose trošak za kupovinu flaširane vode u prodavnicama. Ukoliko su Vam potrebne namirnice sa pijace, preporuka je da odete do obližnjeg Nei Porija i prilikom posete ovog zanimljivog mesta se okrepite. 

Do Platamona se stiže relativno lako, jer je vožnja uglavnom auto-putem, a uz to ima i odličnu signalizaciju. Po ulasku u Grčku, vožnju nastavljate do Soluna i poznatog Ring Road-a nakon toga samo treba pratiti znak za Katerini i Atinu i 90ak kilometara od Soluna dolazi se do skretanja za Nei Pori i Platamon.

U blizini centra mesta nalazi se i Stari Pantelejmon, koji svakako vredi posetiti. Najpoznatija znamenitost ovog mesta je  čuvena Platamonska tvrđava koja datira iz XII veka. Tvrđava se nalazi na mestu drevnog grada Iraklia. Naziv za tvrđavu,  se prvi put prikazuje u carskom ukazu 1198. Godine, ali najverovatnije datira još iz X veka. Tokom 1941. jedinica Novozelanđana je pokušala da pokori Platamon i osvoji tvrđavu ali ih je u tome sprečilo nemačko bombardovanje. Naziv mesta potiče od drveta platana koga ima u izobilju u ovom mestu i njegovoj okolini.

Kao i ostala mesta u ovoj regiji, Platamon takođe krase lepe i veoma posećene plaže. Voda u moru ovog dela Olimpske regije je čista, topla i veoma ugodna za kupanje. Na samoj plaži osim kupanja i sunčanja, moguće su i druge zanimljive aktivnosti za odrasle i decu. Platamon ima tri plaže, dve su šljunkovite i nalaze se sa obe stane luke. Treća, peščana plaža koja se nalazi na samom istoku letovanja pruža se skroz do Nei Porija. Peščana plaža je dosta posećenija tokom sezone i turistima su na raspolaganju ležaljke i suncobrani, nekoliko beach barova.

Ono zbog čega je Platamon takođe popularno letovalište su apartmani, privatni smeštaj idealan za povoljan porodični odmor - od ovog leta 2023 u našoj agenciji konkretno u vili Lina, potpuno renoviranoj kući sa ozelenjenim, prijatnim dvorištem, na samo 100 metara od plaže.

Kod preporuku za izlet, ne smemo preskočiti Meteore koji su udaljeni 135 kilometara od Platamona. To je sveto mesto u Grčkoj koje zapravo predstavlja skup grčkih pravoslavnih manastira koje sačinjava 4 muška i 2 ženska manastira i nakon Svete Gore smatra se drugom verskom oblasti po značaju u Grčkoj uvrštenoj u kulturnu baštinu UNESCO-a.

S obzirom da se u samom mestu nalazi pruga, odnosno železnička stanica, svi turisti koji posete Platamon mogu veoma lako i pristupačno da posete drugi grad po veličini u Grčkoj - Solun. Ovo je grad koji je svojom istorijom veoma vezan i za našu, što se danas jednim malim, ali važnim delom može sagledati kroz srpsko vojničko groblje Zejtinlik, crkvu sv.Dimitrija, ali i druge znamenitosti kao što je solunska kula.

Iz Platamona i generalno Olimpske regije veoma lako je pristupačna i Larisa. Ovaj grad je važan na mapi Grčke i danas je prestonica regije Tesalija i 4. po veličini u Grčkoj koji je smešten na samo 50 kilometara od Platamona.

Volos je mesto koje takođe vredi posetiti. Ovaj lučki grad se nalazi  na 110 kilometara od Platamona i iz njega kreću trajekta za ostrva grupe Sporades (Skijatos, Alonisos, Skiros i Skopelos). Za sve one koji su u potrazi za avanturom i imaju energije i dobru kondiciju tu je i izlet do vrha planine Olimp - visina 2917 metara. Litohoro je malo planinsko mesto u samom podnožju Olimpa iz kojeg planinaru kreću u ekspediciju na ovaj vrh.

Kontakt

KONTAKT


BEOGRAD

Velimira Bate Živojinovića 7 (bivša Bojanska)
(ulaz iz Mileševske)

tel: (011) 41-555-55

info@oktopod.rs


BEOGRAD

Gandijeva 148a
(Piramida kockica)

tel: (011) 41-555-55

piramida@oktopod.rs


NOVI SAD

Nova adresa:
ul. Petra Drapšina 47

tel: (021) 31-05-220

novisad@oktopod.rs


NIŠ

Svetozara Markovića br.30,lokal

tel: (018) 310-5220

nis@oktopod.rs


OVLAŠĆENI PRODAVCI
- FRANŠIZE -

VIDIKOVAC

Geo Travel, Patrijarha Joanikija 29a

tel: (011) 2342-303

oktopodvidikovac@gmail.com


ZVEZDARA

Okto Travel, Bulevar Kralja Aleksandra 540

tel: (011) 4009-018

mob: (063) 833-88-26

oktotravel2018@gmail.com


JAGODINA

JUNIOR TRAVEL d.o.o. Kneginje Milice 49, Jagodina

mob: (065) 884-20-24

mob: (066) 282-585

oktopodjagodina@gmail.comAVIO KARTE
ONLINE