SITONIA: Metamorfosi, Nikiti, Neos Marmaras, Sarti


Na Sitoniji postoji preko 70 različitih plaža (Lagomandra, Kalamitsi, Kalogria, Karidi, Kriaritsi su samo neke od mnogobrojnih) : peščanih, šljunkovitih, stenovitih, sa belim ili zlatnim peskom, sa kamenjem u vodi za ljubitelje ronjenja, urđene ili divlje, sa hladovinom ili bez, sa mirnim morem ili talasima... To je jedan od razloga zašto je poluostrvo Sitonija već godinama unazad među najpopularnijim oblastima Grčke, kada je u pitanju letovanje. Vrlo lako se kolima obilazi celo poluostrvo.

Metamorfosi je mesto na severozapadu Sitonije, oko 95km udaljeno od Soluna. Metamorfosis nazivaju i vazdušnom banjom Halkidikija, jer ima predivne plaže koje počinju na mestu gde se završavaju borove šume, što je idealno za kupanje i sunčanje.

Plaža Metamorfosi je čista, sa tušem, negde peskovita, a negde sa sitnim šljunkom.

Četinarska šuma koje ima u izobilju stvara posebnu mikroklimu ovog mesta. Zbog ovakve idealne klime, Grčka je baš u mestu Metamorfosi osnovala prvi državni dečiji kamp. Izuzetan je i park koji je idealan za prijatne šetnje. Okolina parka je centar dešavanja u ovom malom i mirnom mestu. Tu se nalazi nekoliko prodavnica, odnosno piljara, ribarnica, pekara, par taverni, kafića i picerija...sadržaja ima u onom broju koji odgovara potrebama jednog malog turističkog mesta.

Napominjemo da je mesto malo i mirno, prvenstveno namenjeno porodicama koje imaju malu decu i žele mir i odmor uz more, a istovremeno mogu lako obići i ostale prelepe plaže u njegovoj okolini. Ako se malo odmaknete od Metamorfosija, čak i pešice, naići ćete na neke od njih. Odmah iznad Metamorfosija je selo Metagitsi. To je malo mesto sa puno lepih restorana i taverni (Metagitsi je poznat i po odličnoj jagnjetini), koje pretežno posećuju Grci. U ovom selu se nalazi i crkva Svete Petke. Nadomak mesta su i Nikiti i Neos Marmaras sa svojim prelepim plažama, al ii mnoge druge. Tako da ćete sigurno pronaći onu koja će Vama biti najlepša.

Ako želite da negde pobegnete od gužve onda je Metamorfosi pravi izbor. Noćni život gotovo da ne postoji u ovom malom mestu, tako da je idealan za miran porodični odmor, parove i sve one koji žele da se odmore od buke i gužve.  

Nikiti se nalazi na severu, zapadne obale Sitonije, 38km istočno od Nea Mudanie, 98km jugoistočno od Soluna, između letovališta Metamorfozis i Neos Marmaras (23km). Od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa, udaljeno je 36 km. Ovo turističko naselje je jedno od najpopularnijih i najdinamičnijih mesta na Halkidikiju, a ujedno je i jedan od najvećih centara pčelarske industrije u Grčkoj. Ima oko 3.000 stanovnika i sastoji se iz dva dela, starog i novog, koji su podeljeni magistralnim putem.

Tradicionalno selo Nikiti (stari deo) proteže se od magistralnog puta prema brdima i udaljeno je od mora oko 2km, dok se novo naselje Nikiti proteže od magistralnog puta do mora. Glavna plaža Nikiti je dugačka preko 2,5km i čuvena je po kristalno čistoj i toploj vodi, zbog čega redovno dobija plavu zastavu Evropske unije za čistoću.

Jedan kraj glavne plaže se nalazi sa južne strane, odmah pored crkve Agios Theodoros, dok je na drugom kraju mala marina. Celom dužinom plaže postoji lepo šetalište i idealna je za porodice sa decom, jer je voda plitka na većem delu ove plaže. Takođe, mesto je dobro snabdeveno. Već na ulasku u Nikiti nalaze se veliki marketi ("Lidl" i "Masutis"), a ima i majih marketa u samom mestu. Južno od Nikitija se nalazi mnoštvo malih, prelepih peščanih plaža kao što su Kastri, Kalogria i brojne druge, pa ako želite da uživate u ovom mirnom letovalištu, a istovremeno volite aktivan odmor Nikiti je odličan izbor.

Neos Marmaras je ribarski i turistički gradić na zapadnoj obali Sitonije, drugog „prsta“ Halkidikija, 135 km jugoistočno od Soluna u zalivu Toroneo. Neos Marmaras nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegova obala Vam uvek iznova otkriva neki drugi ugao poznate uvale, pružajući Vam mogućnost da lagano prošetate rivom pored mora ili da skratite put izabravši stazu preko brežuljka. 

Neos Marmaras je počeo intenzivnije da se razvija u drugoj polovini prošlog veka, a kao atrakcija mesta u centru je i maketa broda kojim su Grci stigli u ove predele nakon proterivanja iz Male Azije početkom prošlog veka. U Neos Marmarasu možete pronaći sve što Vam je potrebno za prijatan i ispunjen odmor, jer mesto nije samo turističko već stalno stanovništvo u njemu boravi tokom cele godine. Veliki broj prodavnica, mesara, pekara, dva trgovinska lanca sa svojim marketima, brojne taverne, interesantni kafići, plažni barovi na širokoj peščanoj gradskoj plaži, manje uvale dužinom obale, Paradiso plaža pre samog ulaska u mesto kao i veliki broj čuvenih plaža u relatvnoj blizini mesta, čine Neos Marmaras mestom u kojem ćete uživati.

Samo mesto ima tri centra, prvi u luci gde se održavaju folklorne priredbe i odakle kreću brodovi na krstarenja po okolnim uvalama, drugi centar između crkve i škole gde su brojni restorani i odakle kreće brodić koji vozi do Porto Carrasa i, kao treći centar, gradska peščana plaža sa svojim restoranima, barovima sa uređenim delovima plaže na kojoj pored suncobrana možete izabrati i prirodnu hladovinu tamarisa.

Ono što definitivno svi ističu kao neverovatna uspomena koju nose iz Marmarasa je zalazak sunca u more koji pored fenomenalnog pogleda govori i o tome da na plaži možete ostati do kasno. U neposrednoj blizini je tradicionalno selo Parthenon poznato po uzgoju pčela i po tradicionalnim tavernama iz kojih se pruža prelep pogled, kao i Porto Carras sa svoja dva luksuzna hotela, vinarijom i ekskluzivnim buticima, a možete do njega doći brodićem iz centra mesta. Neos Marmaras ima za svakog ponešto: tu je pijačni dan četvrtkom sa bogatom ponudom robe, luna park za mlađe, kafići, restorani i vinarije za nešto starije.

Sarti je letovalište na istočnoj strani Sitonije, drugog prsta Halkidikija, 140 km jugoistočno od Soluna, sa pogledom na veličanstveni Atos. Ono što Sarti čini posebno privlačnim je njegova ogromna, dugačka (3km) i široka peščana plaža sa brojnim kafićima i tavernama koji su pripremili ležaljke i suncobrane na kojima Vi kao njihovi gosti, možete uživati u čarima leta. Iako na samoj plaži nema prirodne hladovine, vetar koji u Sartiju duva učiniće Vaš boravak na Suncu prijatnijim.

Veliki supermarket i brojni manji supermarketi, butici, prodavnice, pekare ali ako zatreba i apoteke tu su da tokom letovanja ni u čemu ne oskudevate. Popločano, osvetljeno, više od kilometra dugo šetalište uz  more povezuje novi i stari deo Sartija u celinu, a na Vama je da izaberete koji deo više odgovara Vašim željama za ovo leto.

Samo letovalište ima 3 ulaza sa magistrale i 3 dela Sartija, koji se razlikuju po karakteristikama obale na koju izlaze:

A ULAZ  “Stari Sarti”, izraženiji su talasi i pri ulasku u more brzo se dolazi do dubine (na svega par metara od obale počinje dubina),

B ULAZ “Novi Sarti”, manje talasa ima nego u Starom Sartiju i ulaz u more je pogodniji,

C ULAZ  “Sarti beach”, najmanje talasa ima u ovom delu letovališta i postepen je ulaz u more, pa je i plićak malo duži.

Svakako, preporuka porodicama sa decom jeste da koriste deo plaže na koji izlazi Novi Sarti i Sarti beach.

Uglavnom u Sartiju ima vetra i većih talasa- Sarti je specifican po tome. Ali i pored toga, preporuka je  za sve generacije. Karakteriše ga kristalno čisto more, čiste i duge peščane plaže kojihima mnogo u okolini, stari deo sa svim svojim sadržajima (crkva, mali trg okružen prodavnicama, restoranima, suvenirnicama, poslastičarama...), novi deo i Sarti Beach (nadomak svih dešavanju u Sartiju, ali izvan buke i gužve), pa svako nađe nesto za sebe.

 

Nadamo se da su vam sve informacije i smernice pomogle da odaberete svoju narednu destinaciju za leto 2019. Očekujte uskoro na sajtu oktopod.rs nove first minute ponude za leto 2019 - apartmanski smeštaj u Grčkoj - Halkidiki / autobuski ili sopstveni prevoz.

Kontakt

KONTAKT


BEOGRAD

Velimira Bate Živojinovića 7 (bivša Bojanska)
(ulaz iz Mileševske)

tel: (011) 41 555 55

info@oktopod.rs


NOVI BEOGRAD

Gandijeva 148 A

tel: (011) 41-55-550

piramida@oktopod.rs


ZEMUN

Dr. Petra Markovića 18 (prekoputa okretnice 88)

tel: (011) 26-16-297

oktopod.zemun@hotmail.com


NOVI SAD

Stražilovska 27

tel: (021) 31-05-220

novisad@oktopod.rs


ŠABAC

Gospodar Jevremova 20

tel: (015) 61-05-20

sabac@oktopod.rs


NIŠ

Obrenovićeva bb, lokal 17-P

tel: (018) 31-05-220

nis@oktopod.rs


SREMSKA MITROVICA

Šećer sokak 17

tel: (022) 618 373;

s.mitrovica@oktopod.rs


REPUBLIKA SRPSKA / BIJELJINA

Miloša Crnjanskog 20, Bijeljina

tel: +387 (055) 490 090

info@oktopod.ba


OVLAŠĆENI PRODAVCI
- FRANŠIZE -

VIDIKOVAC

Geo Travel, Patrijarha Joanikija 29a

tel: (011) 2342 303

oktopodvidikovac@gmail.com


ZVEZDARA

Okto Travel, Bulevar Kralja Aleksandra 540

tel: (011) 4009 018

bulevar@oktopod.rs


BANOVO BRDO

Nika Travel, Požeška 79, TC City Hall, lokal 2.17

tel: (011) 411 7744

oktopodbanovobrdo@gmail.com


ZRENJANIN

Big Bear Travel, Vojvode Petra Bojovića 1 (Žitni trg)

tel: (023) 521 530

oktopodzrenjanin@gmail.com


KRUŠEVAC

IRIS 037 D.O.O. Majke Jugovića 24 (bivša Zakićeva)

tel: (037) 350-20-28

oktopodkrusevac@gmail.com


JAGODINA

JUNIOR TRAVEL d.o.o. Kneginje Milice 49, Jagodina

tel: (035) 884-20-24

oktopodjagodina@gmail.com


AUSTRIJA / BEČ

Heinestrasse 3/2 1020 Wien

tel: +4312143808

office@mediasystem-wien.comAVIO KARTE
ONLINE