SITONIA: Metamorfosi, Nikiti, Neos Marmaras, Sarti

Na Sitoniji postoji preko 70 različitih plaža (Lagomandra, Kalamitsi, Kalogria, Karidi, Kriaritsi su samo neke od mnogobrojnih) : peščanih, šljunkovitih, stenovitih, sa belim ili zlatnim peskom, sa kamenjem u vodi za ljubitelje ronjenja, urđene ili divlje, sa hladovinom ili bez, sa mirnim morem ili talasima... To je jedan od razloga zašto je poluostrvo Sitonija već godinama unazad među najpopularnijim oblastima Grčke, kada je u pitanju letovanje. Vrlo lako se kolima obilazi celo poluostrvo.

Metamorfosi je mesto na severozapadu Sitonije, oko 95km udaljeno od Soluna. Metamorfosis nazivaju i vazdušnom banjom Halkidikija, jer ima predivne plaže koje počinju na mestu gde se završavaju borove šume, što je idealno za kupanje i sunčanje.

Plaža Metamorfosi je čista, sa tušem, negde peskovita, a negde sa sitnim šljunkom.

Četinarska šuma koje ima u izobilju stvara posebnu mikroklimu ovog mesta. Zbog ovakve idealne klime, Grčka je baš u mestu Metamorfosi osnovala prvi državni dečiji kamp. Izuzetan je i park koji je idealan za prijatne šetnje. Okolina parka je centar dešavanja u ovom malom i mirnom mestu. Tu se nalazi nekoliko prodavnica, odnosno piljara, ribarnica, pekara, par taverni, kafića i picerija...sadržaja ima u onom broju koji odgovara potrebama jednog malog turističkog mesta.

Napominjemo da je mesto malo i mirno, prvenstveno namenjeno porodicama koje imaju malu decu i žele mir i odmor uz more, a istovremeno mogu lako obići i ostale prelepe plaže u njegovoj okolini. Ako se malo odmaknete od Metamorfosija, čak i pešice, naići ćete na neke od njih. Odmah iznad Metamorfosija je selo Metagitsi. To je malo mesto sa puno lepih restorana i taverni (Metagitsi je poznat i po odličnoj jagnjetini), koje pretežno posećuju Grci. U ovom selu se nalazi i crkva Svete Petke. Nadomak mesta su i Nikiti i Neos Marmaras sa svojim prelepim plažama, al ii mnoge druge. Tako da ćete sigurno pronaći onu koja će Vama biti najlepša.

Ako želite da negde pobegnete od gužve onda je Metamorfosi pravi izbor. Noćni život gotovo da ne postoji u ovom malom mestu, tako da je idealan za miran porodični odmor, parove i sve one koji žele da se odmore od buke i gužve.  

Nikiti se nalazi na severu, zapadne obale Sitonije, 38km istočno od Nea Mudanie, 98km jugoistočno od Soluna, između letovališta Metamorfozis i Neos Marmaras (23km). Od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa, udaljeno je 36 km. Ovo turističko naselje je jedno od najpopularnijih i najdinamičnijih mesta na Halkidikiju, a ujedno je i jedan od najvećih centara pčelarske industrije u Grčkoj. Ima oko 3.000 stanovnika i sastoji se iz dva dela, starog i novog, koji su podeljeni magistralnim putem.

Tradicionalno selo Nikiti (stari deo) proteže se od magistralnog puta prema brdima i udaljeno je od mora oko 2km, dok se novo naselje Nikiti proteže od magistralnog puta do mora. Glavna plaža Nikiti je dugačka preko 2,5km i čuvena je po kristalno čistoj i toploj vodi, zbog čega redovno dobija plavu zastavu Evropske unije za čistoću.

Jedan kraj glavne plaže se nalazi sa južne strane, odmah pored crkve Agios Theodoros, dok je na drugom kraju mala marina. Celom dužinom plaže postoji lepo šetalište i idealna je za porodice sa decom, jer je voda plitka na većem delu ove plaže. Takođe, mesto je dobro snabdeveno. Već na ulasku u Nikiti nalaze se veliki marketi ("Lidl" i "Masutis"), a ima i majih marketa u samom mestu. Južno od Nikitija se nalazi mnoštvo malih, prelepih peščanih plaža kao što su Kastri, Kalogria i brojne druge, pa ako želite da uživate u ovom mirnom letovalištu, a istovremeno volite aktivan odmor Nikiti je odličan izbor.

Neos Marmaras je ribarski i turistički gradić na zapadnoj obali Sitonije, drugog „prsta“ Halkidikija, 135 km jugoistočno od Soluna u zalivu Toroneo. Neos Marmaras nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegova obala Vam uvek iznova otkriva neki drugi ugao poznate uvale, pružajući Vam mogućnost da lagano prošetate rivom pored mora ili da skratite put izabravši stazu preko brežuljka. 

Neos Marmaras je počeo intenzivnije da se razvija u drugoj polovini prošlog veka, a kao atrakcija mesta u centru je i maketa broda kojim su Grci stigli u ove predele nakon proterivanja iz Male Azije početkom prošlog veka. U Neos Marmarasu možete pronaći sve što Vam je potrebno za prijatan i ispunjen odmor, jer mesto nije samo turističko već stalno stanovništvo u njemu boravi tokom cele godine. Veliki broj prodavnica, mesara, pekara, dva trgovinska lanca sa svojim marketima, brojne taverne, interesantni kafići, plažni barovi na širokoj peščanoj gradskoj plaži, manje uvale dužinom obale, Paradiso plaža pre samog ulaska u mesto kao i veliki broj čuvenih plaža u relatvnoj blizini mesta, čine Neos Marmaras mestom u kojem ćete uživati.

Samo mesto ima tri centra, prvi u luci gde se održavaju folklorne priredbe i odakle kreću brodovi na krstarenja po okolnim uvalama, drugi centar između crkve i škole gde su brojni restorani i odakle kreće brodić koji vozi do Porto Carrasa i, kao treći centar, gradska peščana plaža sa svojim restoranima, barovima sa uređenim delovima plaže na kojoj pored suncobrana možete izabrati i prirodnu hladovinu tamarisa.

Ono što definitivno svi ističu kao neverovatna uspomena koju nose iz Marmarasa je zalazak sunca u more koji pored fenomenalnog pogleda govori i o tome da na plaži možete ostati do kasno. U neposrednoj blizini je tradicionalno selo Parthenon poznato po uzgoju pčela i po tradicionalnim tavernama iz kojih se pruža prelep pogled, kao i Porto Carras sa svoja dva luksuzna hotela, vinarijom i ekskluzivnim buticima, a možete do njega doći brodićem iz centra mesta. Neos Marmaras ima za svakog ponešto: tu je pijačni dan četvrtkom sa bogatom ponudom robe, luna park za mlađe, kafići, restorani i vinarije za nešto starije.

Sarti je letovalište na istočnoj strani Sitonije, drugog prsta Halkidikija, 140 km jugoistočno od Soluna, sa pogledom na veličanstveni Atos. Ono što Sarti čini posebno privlačnim je njegova ogromna, dugačka (3km) i široka peščana plaža sa brojnim kafićima i tavernama koji su pripremili ležaljke i suncobrane na kojima Vi kao njihovi gosti, možete uživati u čarima leta. Iako na samoj plaži nema prirodne hladovine, vetar koji u Sartiju duva učiniće Vaš boravak na Suncu prijatnijim.

Veliki supermarket i brojni manji supermarketi, butici, prodavnice, pekare ali ako zatreba i apoteke tu su da tokom letovanja ni u čemu ne oskudevate. Popločano, osvetljeno, više od kilometra dugo šetalište uz  more povezuje novi i stari deo Sartija u celinu, a na Vama je da izaberete koji deo više odgovara Vašim željama za ovo leto.

Samo letovalište ima 3 ulaza sa magistrale i 3 dela Sartija, koji se razlikuju po karakteristikama obale na koju izlaze:

A ULAZ  “Stari Sarti”, izraženiji su talasi i pri ulasku u more brzo se dolazi do dubine (na svega par metara od obale počinje dubina),

B ULAZ “Novi Sarti”, manje talasa ima nego u Starom Sartiju i ulaz u more je pogodniji,

C ULAZ  “Sarti beach”, najmanje talasa ima u ovom delu letovališta i postepen je ulaz u more, pa je i plićak malo duži.

Svakako, preporuka porodicama sa decom jeste da koriste deo plaže na koji izlazi Novi Sarti i Sarti beach.

Uglavnom u Sartiju ima vetra i većih talasa- Sarti je specifican po tome. Ali i pored toga, preporuka je  za sve generacije. Karakteriše ga kristalno čisto more, čiste i duge peščane plaže kojihima mnogo u okolini, stari deo sa svim svojim sadržajima (crkva, mali trg okružen prodavnicama, restoranima, suvenirnicama, poslastičarama...), novi deo i Sarti Beach (nadomak svih dešavanju u Sartiju, ali izvan buke i gužve), pa svako nađe nesto za sebe.

 

Nadamo se da su vam sve informacije i smernice pomogle da odaberete svoju narednu destinaciju za leto 2019. Očekujte uskoro na sajtu oktopod.rs nove first minute ponude za leto 2019 - apartmanski smeštaj u Grčkoj - Halkidiki / autobuski ili sopstveni prevoz.

Pretraga

Period boravka
Broj odraslih osoba:
Broj dece:
Beograd centrala
Velimira Bate Živojinovića 7, Beograd, Srbija
(bivša Bojanska, ulaz iz Mileševske)
tel: +381 11 41 55 555
email: info@oktopod.rs
5 mins You
Pic
Hey there, we’re just writing to let you know that you’ve been subscribed to a repository on GitHub.
Pic
Brian Cox 1 Hour
Ok, Understood!
2 Hours You
Pic
You’ll receive notifications for all issues, pull requests!
Pic
Brian Cox 3 Hours
You can unwatch this repository immediately by clicking here: Keenthemes.com
4 Hours You
Pic
Most purchased Business courses during this sale!
Pic
Brian Cox 5 Hours
Company BBQ to celebrate the last quater achievements and goals. Food and drinks provided
Just now You
Pic
Pic
Brian Cox Just now
Right before vacation season we have the next Big Deal for you.

Kontakt

Beograd

Velimira Bate Živojinovića 7, Beograd, Srbija
(bivša Bojanska, ulaz iz Mileševske)
tel: +381 11 41 55 555
email: info@oktopod.rs

Beograd

Gandijeva 148a, Beograd, Srbija
(Piramida kockica)
tel: +381 11 41 55 555
email: piramida@oktopod.rs

Beograd

Zaplanjska 32, Beograd, Srbija
(TC Stadion - Prizemlje)
tel: +381 11 41 55 555
email: stadion@oktopod.rs

Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 10a, lokal 24, Novi Beograd, Srbija, (YUBC)
tel: +381 11 41 55 555
email: yubc@oktopod.rs

Beograd, Borča

Bratstva i jedinstva 28, Beograd, Srbija, Borča
tel: +381 11 41 55 555
email: borca@oktopod.rs

Novi Sad

Petra Drapšina 47, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 31 05 220
email: novisad@oktopod.rs

Niš

Dušanova br.35, Niš, Srbija
tel: +381 18 310 52 20
email: nis@oktopod.rs

Ovlašćeni prodavci - Franšize

Vidikovac

Geo Travel, Patrijarha Joanikija 29a, Beograd, Srbija
tel: +381 11 2342 303
email: oktopodvidikovac@gmail.com

Zvezdara

Okto Travel, Bulevar Kralja Aleksandra 540, Beograd, Srbija
tel: +381 11 4009 018
mob: +381 63 833 88 26
email: oktotravel2018@gmail.com

Kruševac

IRIS 037 d.o.o. Kosovska 27, Kruševac (preko puta Medicus Universalis)
mob: +381 69 350 20 28
email: oktopodkrusevac@gmail.com

Jagodina

JUNIOR TRAVEL d.o.o. Kneginje Milice 49, Jagodina, Srbija
mob: +381 65 884 20 24
mob: +381 66 282 585
email: oktopodjagodina@gmail.com