Maroko

Individualna putovanja
<<< Nazad
Individualna putovanja

Prevoz: Avionom

Cena po osobi:

 subagent

    CARSKI GRADOVI MAROKA      

RABAT – MEKNES – FES – MARAKEŠ – KAZABLANKA – TUNIS

Polasci 19.03, 16.04, 30.04, 14.05, 04.06.2013.

8 dana/ 7 noćenja


Kraljevina Maroko je najzapadnija država severne Afrike, koju na severu okružuje Sredozemno more, od Evropskog kontinenta razdvaja Gibraltarski moreuz, na zapadu Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas pružaju granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta, Maroko odlikuju visoke planine i prostrane plaže, pustinje, ski centri poput onih u Alpima, oaze, vinogradi i cvetna polja izrazitih kolirita. U ovoj afričkoj zemlji danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vekovima ništa ne menja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.

 

Dobro je znati:

Glavni grad:   Rabat

Kralj:  Mohammed VI

Površina:  56 po veličini, ukupno 446.550 km2, 0 % vode

Stanovništvo: 36. po veličini, 33.300.000 (popis 2007 god.)

Valuta:  Dirham (100 centima), mogu se koristiti sve kreditne kartice

Jezik: arapski i francuski

Vremenska zona :  Beograd – 1

Pozivni broj: + 212

Električni napon:  220 V

Napomena:  U Maroku je neophodno davati napojnice, obicno 3 USD po osobi, dnevno.

 

CENE PUTOVANJA PO OSOBI U EURIMA
plaćanje je u dinarima po prodajnom kursu Banke Intesa za efektivu na dan uplate  
  U DVOKREVETNOJ SOBI 19.03, 16.04, 14.05, 04.06.2013 30.04  
  695 € 795 €
  DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU   150 € 195 €

 

Program putovanja:

 

1.dan  BEOGRAD – TUNIS – KAZABLANKA – RABAT

Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera agencije SunLine Travel u 08:00 sati. Poletanje za Tunis u 09:55 sati, let TU 227. Sletanje na aerodrom u Tunisu u 11:55 sati. Nastavak leta za Kazablanku u 14:10 sati, let TU 711. Dolazak na aerodrom „ Muhamed V“ kod Kazablanke u 15:55 sati. Transfer do hotela u Rabatu (100km). Smeštaj. Večera. Šetnja gradom u pratnji vodiča. Noćenje.

Rabat je glavni grad Kraljevine Maroko. Grad se nalazi na obali Atlanskog okeana, ali nije glavna luka (Kazablanka, koja se nalazi nešto južnije, jeste). Iako Rabat ima bogatu istoriju, tek od XX veka je glavni grad. Prvo su mu tu titulu dali Francuzi 1912. godine, a ostao je glavni grad i posle proglašenja nezavisnosti Maroka 1956. godine. Rabat je veoma prijatna prestonica sa širokim bulevarima, lepim sukovima i kosmopolitskom atmosferom. Kao i mnogi drugi marokanski gradovi, Rabat je podeljen na medinu, stari deo opasan gradskim zidinama i Ville Nouvelle ili “novi grad” koji su napravili Francuzi.

2.dan RABAT – MEKNES – FES (220km)

Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak na panoramsko razgledanje marokanske prestonice autobusom i pešice: gradska kapija Bab Ruah (“kapija vetrova”, na arapskom), kompleks kraljevske palate, diplomatska četvrt, mauzolej Muhameda V, lokalitet oko kule Hasan, kazba Udaja, andalužanski vrt. 

U ranim popodnevnim satima polazak autobusom u Meknes (140km). Po dolasku obilazak starog grada autobusom i pešice: gradske zidine, veliki rezervoar, glavni trg El Hedim, džamija Mulaj Ismaila u kojoj je i sahranjen, Bab al Mansur, najveća i najukrašenija gradska kapija. Nakon obilaska i kraćeg odmora, odlazak autobusom do Fesa (80km). Smeštaj. Večera. Noćenje.

Meknes je ime dobio po berberskom plemenu Miknasa. Osnovala ga je berberska dinastija Almoravida kao vojno utvrđenje, a postao je prestonica u XVII veku, za vreme sultana Mulaj Ismaila, rodonačelnika dinastije Alauita koja i danas vlada Marokom. Sultan je od Meknesa napravio impresivni carski grad u špansko-mavarskom stilu i opasao ga visokim zidinama dugim 40 km. Iza ovih zidina sa devet monumentalnih gradskih kapija nalaze se dvadest i pet džamija, deset hamama, palate, skladišta, karavan saraji i privatne kuće, svedoci iz prošlosti marokanskih dinastija Almoravida, Merinida i Alauita. Meknes je manji i mirniji od svog poznatijeg suseda, Fesa, pa ga mnogi  turisti previde. Upravo zbog toga uspeo je da sačuva autentičnost. Medina Meknesa je na listi Svetske kulturne baštine (UNESCO). 

3.dan FES

Doručak. Celodnevno razgledanje medine Fesa, starog, utvrđenog grada pešice. Obilazak Trga Alauita, jevrejske i arapske četvrti iz vremena dinastije Merinida, medrese Bu Inanija, fontane Nezarin, andalužanske četvrti. Večera. Noćenje.

Fes je kulturna i duhovna prestonica Maroka. Osnovao ga je u VIII veku Idris I i  najstariji je od marokanskih “Carskih gradova” (preostali “ Carski gradovi” su Marakeš, Meknes i Rabat). U Fesu se nalazi  aktivni univerzitet osnovan još 859. godine, jedan od razloga da neki Fes nazivaju “Atinom Afrike” i “Mekom Zapada”. Glavna atrakcija ovog grada je njegov stari deo, medina, koja je neprekidno naseljena još od X veka. Medina Fesa je najkompletniji živi srednjovekovni grad. Veruje se da je ona i najveća urbana zona bez automobila na svetu. Ova ogromna medina deo je Svetske kulturne baštine (UNESCO).

4.dan FES – BENI MELAL – MARAKEŠ (485km)

Doručak. Napuštanje hotela. Polazak autobusom ka Marakešu. Putovanje preko planinskog venca Srednjeg Atlasa kroz živopisne predele, sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Prolazak kroz mesta Ifran, Azru i Beni Melal. Dolazak u Marakeš u kasnim popodnevnim časovima. Smeštaj. Večera. Noćenje.

5.dan MARAKEŠ

Doručak. Obilazak grada autobusom i pešice: džamija Kutubija iz XII veka, letnji paviljon Menara, grobnice dinastije Sa’adi, palata Bahija i ostaci palate Badi i ogromni trg Džema-el-Fna, samo srce starog grada, gde se mogu videti krotitelji zmija, ulični svirači, prodavci najrazličitije robe. Šetnja kroz sukove u pratnji vodiča. Slobodno vreme. Noćenje.

Marakeš je drugi po veličini grad u Maroku i nalazi se u podnožju planinskog masiva Atlas. Osnovan je pod berberskom dinastijom Almoravida u XI veku, a dovedeni su graditelji i zanatlije iz Kordobe da sagrade palate, kupatila, džamije i podzemni vodovod. Dugo je Marakeš bio politički, ekonomski i kulturni centar. Uticaj ovog grada prostirao se po celom zapadnom islamskom svetu i dopirao je do Evrope. Naročito jak uticaj bio je u Andaluziji. Nadaleko čuven zbog svojih sukova, najvećih u Maroku, i  veštih zanatlija, Marakeš je i danas prestonica marokanskog juga. Kao i mnogi marokanski gradovi, Marakeš ima stari deo grada opasan gradskim zidinama, medinu i noviji deo sagrađen za vreme francuske dominacije. Medina Marakeša je deo Svetske kulturne baštine (UNESCO).

U Marakešu je vreme rado provodio francuski modni kreator Iv Sen Loran. 1980. godine, zajedno sa Pjerom Beržeom, kupuje i obnavlja čuveni vrt Mažorel. Kada je Sen Loran umro, 2008. godine, kremiran je, a njegov pepeo je rasut po ovom vrtu.

6.dan MARAKEŠ – KAZABLANKA (250km)

Doručak. Napuštanje hotela. Polazak autobusa za Kazablanku. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada autobusom: džamija Hasana II - najveća džamija Magreba, trg Ujedinjenih nacija, trg Muhameda V, šetalište pored okeana, četvrt Ain Diab, Bogorodičina crkva. Smeštaj. Večera. Šetnja gradom u pratnji vodiča. Noćenje.

Kazablanka je najveći marokanski grad i glavna luka, takođe je najveća luka Magreba. Dok je Rabat politički, Kazablanka je ekonomski centar Maroka. Kazablanku su u X veku p.n.e. osnovali Berberi, a koristili su je Feničani, Rimljani i marokanska dinastija Merinida kao stratešku luku zvanu Anfa. Ime Kazablanka ili “bela kuća”  dobila je tek u XVIII veku. Današnja Kazablanka je najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka, ali istovremeno i mešavina marokanskih ekstrema. U Kazablanki je rođen francuski holivudski glumac Žan Reno.

7.dan KAZABLANKA – TUNIS

Doručak. Slobodno vreme. Polazak na aerodrom “Muhamed V” udaljen 35km od Kazablanke. Poletanje za Tunis u 10:40 sati, let TU 712. Dolazak u Tunis u 14:05 sati. Transfer do hotela El Mouradi Gammarth 5*, u Gamartu. Smeštaj. Večera. Noćenje.

8.dan TUNIS – BEOGRAD

Rani jutarnji polazak iz hotela i transfer ka aerodromu “Tunis Carthage” u prestonici Tunis. Poletanje za Beograd u 07:10 sati, let TU 226. Dolazak u Beograd u 09:15 sati.

 

U cenu putovanja je uračunato:

-avio prevoz na relaciji Beograd – Tunis – Kazablanka – Tunis – Beograd;

-transfer klimatizovanim autobusom na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom;

-smeštaj u standardnim dvokrevetnim sobama, u hotelima sa 4*, na bazi usluge polupansiona;

-jedno noćenje u Tunisu, u hotelu 5* na bazi usluge polupansiona;

-prevoz i razgledanja prema programu, ulaznice za objekte i lokalitete prema programu,

-usluge  visoko kvalifikovanog vodiča agencije SunLine Travel na srpskom jeziku,

-usluge lokalnih vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato:

-aerodromske takse (150 eur);

-marokanska viza (1980 din.),

-putno zdravstveno osiguranje,

-fakultativni izleti i posete, posebe usluge i individualni zahtevi.

Važne napomene:

- Za realizaciju ovog programa, prema gore navedenim cenama, potreban je minimum od 10 prijavljenih putnika.

- Krajnji rok za obaveštavanje putnika o eventualnom otkazivanju putovanja, od strane agencije organizatora, je pet dana pre početka putovanja.

- Obzirom da je red letenja podložan promeni, molimo putnike da tačno vreme leta provere dva dana pre polaska na put. 

- Za putovanje u Maroko potrebna je ulazna viza.

- Usled promena na monetarnom tržištu agencija organizator zadržava pravo korekcije cena.

Organizator putovanja, u dogovoru sa lokalnim agentom, zadržava pravo promene itinerera na licu mesta, ukoliko dodje do promene vremena letova ili drugih okolnosti koje nisu mogle biti predvidjene tokom objavljivanja ovog programa.

 

Način plaćanja:

- gotovinski - uplata avansa od najmanje 50% ukupne cene aranžmana, prilikom prijavljivanja, ostatak  

najkasnije 20 dana pre početka putovanja.

- platnim karticama (VISA, MASTER, MAESTRO, DINA, AMERICAN)

- čekovima građana

- mogućnost plaćanja na 6 mesečnih rata kreditnim karticama Banke Intesa.

 

Potrebna dokumentacija za pribavljanje marokanske vize:

-    Pasoš i fotokopija prve strane pasoša.

-    Jedna fotografija malog formata, ne starija od šest meseci.

-    Popunjen i potpisan formular, potpis kao u pasošu.

-    Potvrda o zaposlenju, školovanju ili penziji. 

 Organizator putovanja agencija Sunline Travel,licenca br. OTP13/2010 od 28.10.2010.

0.0/5
Ukupno komentara: 0

Prosečna ocena
0.0
Prevoz
0.0
Pratioc grupe
0.0
Lokacija hotela
0.0
Vozači
0.0
Cena - kvalitet

Utisci

Trenutno nema komentara


Ocenite
  • Prevoz
  • Pratioc grupe
  • Lokacija hotela
  • Vozači
  • Cena - kvalitet
  • Ime i prezime*
  • Email*
  • Opšti utisak
  • Komentar

Vaši komentari će automatski biti prosleđeni administratoru
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Opis

Kraljevina Maroko je najzapadnija država severne Afrike, koju na severu okružuje Sredozemno more.


Društvene mreže

© 2014 | Uslovi korišćenja sajta
Sva prava zadržana

O nama | Opšti uslovi putovanja | Online za subagente | Važni dokumenti | Administrativna zabrana | Kontakt
Beograd; Bojanska 7; 011/2835-032; 011/2833-079